Головна » 2011 » Жовтень » 23

Одне з семи чудес світу мавзолей Тадж Махал, об'єкт Світової спадщини ЮНЕСКО, може повністю зруйнуватися протягом найближчих п'яти років, заявляють індійські вчені. Даний об'єк визнаний найбільш відомою туристичною пам'яткою Індії, яку щорічно відвідують понад чотири мільйони чоловік. У 2007 році він увійшов до списку Нових семи чудес світу після опитування більш ніж 100 млн чоловік.

Вік мавзолею становить 358 років. Він був збудований імператором Шах Джахан Мугалом як мавзолей для своєї персидської дружини Мумтаз Махал, також відомої як Мутмаз-Ул-Замані, племінниці впливового придворного при дворі індійського правителя. Будівництво зайняло 23 роки (з 1630 по 1652 рік). Висота Тадж Махалу з маківкою досягає 74 м. В ... Читати дальше »
Переглядів: 1172 | Додав: systems | Дата: 22.10.2011 | Коментарі (0)


За словами творців, їхній витвір має міцність сталі та пружність вуглецевого волокна. Конструктори вибрали бамбук для рами своєї моделі не власне за екологічні властивості, а саме через пружність і міцність.

За словами одного із співавторів нової моделі Джеймса Брутона, ідея з бамбуком народилася під час занять, коли студенти випробовували властивості різних альтернативних матеріалів. "Якщо говорити про якість їзди, то саме тут могла пригодитися властивість бамбука чудово гасити вібрацію", - розповіда він. "Коли їдеш на велосипеді з жорсткою рамою, відчуваєш кожну грудку на дорозі. - пояснює Брутон - Однак у жорсткій рамі є свої переваги: вся енергія, котру виробляє їздець, витрачається на те, щоб колеса крутили ... Читати дальше »
Переглядів: 788 | Додав: systems | Дата: 22.10.2011 | Коментарі (0)