Головна » 2011 » Лютий » 17 » Радикальні рішення від російської галереї «Гараж»: «Когда наступает сейчас»
23:35
Радикальні рішення від російської галереї «Гараж»: «Когда наступает сейчас»



Декор не для людей, а для художників. Московська галерея «Гараж» представила радикальний дизайн, який для звичайного життя непридатний, але для мистецтва - вкрай важливий.

За цими стінами фраза «Алло, гараж» - не жаргон, а культурне привітання. Свої перші два роки центр сучасної культури «Гараж» підсумовує виставкою «Новий декор».

Колишній Бахметовскій автопарк - авангардний ангар на 8 тисяч квадратних метрів. За радянських часів - будинок англійських автобусів, а тепер - центр сучасного мистецтва. Зелена ковбаса в формі омеги - це нібито міська лава. Кілька років тому такі ж, але рожеві, прикрашали Вандомську площу в Парижі.

Тут абсолютно нічого не можна чіпати. Люстра з уламків меблів, яку не повісиш у квартирі. Двері в нікуди, які ніколи не відкриєш. Блукаючий плафон, який осяває всіх потрошки і нікого як слід. «Новий декор» - це виставка не про дизайн, а про людські звички і стереотипи. Глядачеві на виставці пропонують не користуватися знайомими предметами, а лише вгадувати їх.



Анастасія Мітюшина, керівниця освітнього відділу центру «Гараж»:

Стіл, стілець, ліжко і завдяки тому, що він їх упізнав, він раптом починає розуміти, що таке сучасне мистецтво, тому що він дізнався предмет і побачив цей предмет з іншого боку. Сучасне мистецтво - це погляд з боку на звичні нам речі.

З0 художників з 20 країн досліджують зв'язок між практичністю і фантазією. Кубинський дует «Лос-Карпінтерос» пропонує ліжко як автомобільну розв'язку - якийсь божевільний трафік із зустрічей і прощань.

Анастасія Мітюшина, керівниця освітнього відділу центру «Гараж»:

Тут художники пропонують цей стрес і дискомфорт перетворити на щось романтичне, м'яке і зручне, з іншого боку можна цю метафору розгорнути у зворотний бік, що всі любовні відносини або наш сон - це завжди подорожі в якийсь інший світ з несподіваними розв'язками та несподіваними кінцівками .



Якщо одні художники за допомогою декору обманюють публіку і сміються над нею, інші використовують інтер'єр для соціального висловлювання. Джин Ши відтворив халупу сезонного робітника Китаю в половину масштабу. Робота називається «Півжиття».

А це «Внутрішній пейзаж» відомої художниці арабського походження Мони Хатум. Ліванка, яка вже більше 30 років живе в Британії, майже у всіх роботах говорить про релігію, війнах і їх жертви. Замість матрацу - колючий дріт. Катівню ліжко доповнює паперова тарілка, сітка тз палестинської карти і мерзенна подушка.

 
Анастасія Мітюшина, керівниця освітнього відділу центру «Гараж»:

 
На подушці є вишивка людським волоссям - це взагалі дуже специфічний предмет, дуже часто з ним сучасні художники працюють. Він завжди викликає такі тілесні відторгнення.

 
Гойдалки з пут - єдиний функціональний об'єкт. Тут можна сісти, прилягти, і не одному, а навіть з товаришем. Але обжити цей сексуальний гамак особливого бажання не виникає. Адже асоціюється він аж ніяк не з відпочинком, а швидше з якоюсь інтригою.



 
Періодично доглядачі «Гаража» інспектують твори мистецтва - не пошкодив чи хто-небудь застраховані на сотні тисяч доларів об'єкти. Не на камеру кажуть: для них існує спеціальна інструкція, як поводитися з глядачами, із зірковими гостями і господинею галереї. Остання, до речі, Дар'я Жукова - подруга російського мільярдера Романа Абрамовича - часто свій «Гараж» відвідує раптово. А персонал дізнається господиню не відразу. Тому що в побуті вона одягається дорого, але скромно.

Переглядів: 624 | Додав: systems | Теги: Московська, Дизайн, галерея, «Когда наступает сейчас», гараж, Алло, Російська, мистецтво, «Гараж», «Новий декор» | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]