Головна » 2010 » Жовтень » 18 » Сади світу на місці Всесвітнього торгового центру
01:34
Сади світу на місці Всесвітнього торгового центру

Берлінський архітектор Даніель Лібескінд забудовуватиме пустку в центрі Манхеттена, яка утворилася після руйнувань 11 вересня 2001 року. Саме він переміг у конкурсі з побудови нового Всесвітнього торгівельного центру в Нью-Йорку, який завершився у четвер по обіді. Організаторами конкурсу виступили Нью-йоркське товариство розвитку, Управління портів Нью-Йорку та Нью-Джерсі, а також місцеві бургомістр та губернатор.

Проект берлінця переміг у змаганні з американською групою Think, незважаючи на те, що туди входять два знаменитих нью-йоркських архітектори Рафаель Вінолі та Фредерік Швартц. Останні пропонували вибудувати на ground zero (саме так тепер називають це місце) дві вкриті ґратами вежі, кожна висотою 499,5 метра.

Лібескінд обскакав їх по висоті: у комплексі запропонованих ним архітектурних конструкцій буде один велетень -- 533 метри заввишки -- на зло бен Ладенові. 533 метри - 1776 футів, як натяк на рік, коли було проголошено незалежність США. Це буде вежа, яка завершується шпилем у вигляді пташиного пера -- Gardens of the World, "Сади світу" -- так називатиметься будівля. Сад буде розбито на останньому поверсі цієї вежі. Окрім того, проект (див. світлину) передбачає побудову п'яти 70-ти поверхових хмарочосів, де розташується маса офісів, а також музей жертв теракту. За попередніми оцінками на реалізацію задуму Лібескінда слід буде витратити 305 мільярдів євро. Гроші виділять з державного бюджету, а також їх нададуть фірми, які страхували WTC.

Своєю пишнотою і купив проект нью-йоркського мера Майкла Блумберга та губернатора Джорджа Патакі. А голова товариства розвитку Джон Вайтхед, то й узагалі заявив, що лібескіндівська версія забудови Мангеттена "принесе надію та натхнення місту, яке ще досі не відійшло від жахливої трагедії".

А сам Даніель Лібескінд народився 1946 року в Лодзі. 1965 він переїхав до Сполучених Штатів й отримав американське громадянство. З 1990 року Лібескінд працює у Берліні. Світову славу він здобув завдяки його проектам Єврейського музею в німецькій столиці та Музею мистецтв у Денвері.

Нагадаємо що, Всесвітній торговий центр у Нью-Йорку був збудований за проектом японського архітектора Мінору Ямасакі, відкритий 4 квітня 1973 і зруйнований у результаті терористичного акту 11 вересня 2001. Комплекс складався з 7 будинків, серед яких архітектурною домінантою були дві вежі-близнюки, кожна по 110 поверхів (північна висотою 417 м і південна висотою 415 м).
Переглядів: 797 | Додав: systems | Теги: WTC, Всесвітній торговий центр, Сади світу, Gardens of the World, Даніель Лібескінд | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]