Головна » 2011 » Жовтень » 23 » Тадж Махал може зруйнуватися
23:43
Тадж Махал може зруйнуватися

Одне з семи чудес світу мавзолей Тадж Махал, об'єкт Світової спадщини ЮНЕСКО, може повністю зруйнуватися протягом найближчих п'яти років, заявляють індійські вчені. Даний об'єк визнаний найбільш відомою туристичною пам'яткою Індії, яку щорічно відвідують понад чотири мільйони чоловік. У 2007 році він увійшов до списку Нових семи чудес світу після опитування більш ніж 100 млн чоловік.

Вік мавзолею становить 358 років. Він був збудований імператором Шах Джахан Мугалом як мавзолей для своєї персидської дружини Мумтаз Махал, також відомої як Мутмаз-Ул-Замані, племінниці впливового придворного при дворі індійського правителя. Будівництво зайняло 23 роки (з 1630 по 1652 рік). Висота Тадж Махалу з маківкою досягає 74 м. В його основі лежить квадратна платформа зі сторонами понад 95 м. По кутах мавзолея розташовані чотири мінарети.

Дослідження показали, що минулого року руйнування досягло критичної точки: почали з'являтися тріщини під самим куполом, навколо розташованої в центрі гробниці дружини імператора, Мумтаз-Махал, і відтоді рахунок життя мавзолею пішов навіть не на десятиліття, а на роки. За словами вчених, ще одна грізна ознака наближення лиха - недавно виявлений і повільно наростаючий крен чотирьох мінаретів, розташованих по кутах мечеті-усипальні. Така тенденція, як вони вважають, говорить про те, що до перших серйозних руйнувань сьомого дива світу залишилося, якщо негайно не взятися за справу, від двох до п'яти років.

"Тадж-Махал стоїть на краю річки Джамни, невідривної частини його архітектурного дизайну, - заявив професор Рам Нат, один із провідних наукових авторитетів у світі в галузі дослідження спадщини епохи моголів, що поєднує в собі елементи перського, індійського та ісламського архітектурних стилів. - Але колись потужна, повноводна Джамна в останні роки дуже обміліла і тепер всихає, а без неї не зможе вижити і Тадж-Махал - будівельники просто не закладали такої можливості у свої розрахунки".


За матерiалами: korrespondent.net

Переглядів: 1171 | Додав: systems | Теги: ЮНЕСКО, Світової спадщина, Індія, сім чудес світу, індійські, Шах Джахан Мугал, Мавзолей, імператор, Тадж Махал, вчені | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]