Головна » 2010 » Грудень » 20 » Виставка за проектом Місто кварталів A101
14:50
Виставка за проектом Місто кварталів A101

У Музеї архітектури ім. Щусєва з 9 по 19 грудня проходить виставка результатів двох конкурсів за проектом Місто кварталів A101. Перший конкурс на генплан майбутнього району, який планується уздовж Калузького шосе (траса А101) на відстані від 3 до 23 км від МКАД, був закритим. Брали участь 42 бюро з різних країн світу. Фіналістами стали голландці MVRDV і КСАР, німці Hilmer & Sattler und Albrecht та іспанці EDDEA, що стали в кінці кінців переможцями.
Склад журі: Барт Голдхоорн - архітектор (Голландія), Володимир Плоткін - архітектор (Росія), Сергій Кузнєцов - архітектор (Росія), Олександр Чапанія - гл.архітектор Ленінського району МО, Дік Ван Гамар - архітектор (Голландія), Микола Лизлов, Євген Асс - архітектори (Росія), Валерій Манукян - архітектор ВАТ «Масштаб» (Росія). Председатль журі: Ханс Штімман - архітектор (Німеччина). Призовий фонд 440000 доларів.

Такий масштабний міжнародний конкурс на масове житло проводиться в Росії вперше, за що не можна не похвалити компанію «Масштаб».
Родзинка конкурсу була придумана куратором, голландським архітектором і засновником журналу «Проект Росія» Бартом Голдхоорном. Вона - в тому, що всі житлові квартали майбутнього району будуть однаковими за розміром. Це дозволило провести відразу і другий конкурс на архітектурне рішення кварталів. Він був відкритим, було отримано 250 варіантів. Різноманітні і різнокольорові макети цих кварталів - найбільш видовищна частина виставки в муар. На їх основі сформують каталог можливих рішень, і буде приємно, якщо в столиці з'явиться таке житло. Район, а точніше, ціле місто, яке панірує компанія «Масштаб», великий по території (154 га) і по своєму завданню. Він не буде тільки спальним. Тут розміститься Російський технологічний університет (на базі Московського Інституту сталей і сплавів), а також бізнес-парк і кілька котеджних селищ. На 45000 жителів побудують 1,3 млн. кв.м житла економ-класу, 4 школи, 8 дитсадків, 1 поліклініку та інші об'єкти інфраструктури. Планується, що місто буде самодостатнім, і тут можна буде жити, вчитися і працювати, не виїжджаючи за його межі (в принципі це можливо, оскільки зерном проекту стане наукове містечко з житлом для викладачів і гуртожитками для студентів - але це тільки частина мешканців). Для тих, хто захоче або кому доведеться виїжджати, передбачена реконструкція траси А101 і розв'язки на МКАД. Екологічна стратегія проекту сформульована розпливчасто. Вона полягає в тому, що тут не буде промислових підприємств, територію озеленять і до природи гарантують дбайливе ставлення. Про вжиті у світі зелених стандартах будівництва нічого не сказано.

За матеріалами: www.masshtab.ru, www.A101.ru
Переглядів: 617 | Додав: systems | Теги: архітектура, конкурс, архітектор, Музеї архітектури ім. Щусєва, Калузьке шосе, Місто кварталів A101 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]