Головна » 2010 » Листопад » 19 » «Приховані світи» у Харкові - фотовиставка ленд-арт
19:32
«Приховані світи» у Харкові - фотовиставка ленд-арт

Виставка представляє фотографії найкращих лендарт-об’єктів, створених під час фестивалів «Шешори’2003–2008». Їхні автори — українські лендартисти, відомі як в нашій країні, так і за її межами.

Landart (з англ. мистецтво землі) з’явився в сімдесятих роках минулого століття, коли митці вдалися до радикальної зміни художніх засобів. Їхніми матеріалами стали вода, каміння, пісок, листя, лід або сніг, сонячні промені, блискавки. Лендарт поєднав прагнення митців до естетичного освоєння ландшафту із необхідністю вийти за межі стандартних культурних установ — галерей та експозиційних залів. Лендарт-об’єкти, створення яких потребує від авторів чимало енергії та праці, іноді можуть бути зруйновані природою за декілька хвилин. Єдиною згадкою залишаються фотографії робіт, які з часом повертаються.

Образи, які стали метафорами зустрічі матеріального та ідеального, природного та людського світів на «Шешорах» створювали Петро Бевза, Андрій Гуренко, Мирослав Вайда, Олексій Литвиненко, Ілона Сільваші, Ярослав Присяжнюк, Ганна Сидоренко, Сергій Якунін, Ганна Надуда, Геннадій Донець, Жанна Кадирова, Анатолій Бєлов, Алехандро Гуззетті, Олександр Никитюк, Володимир Нойс, Орися Ничипорук, та інші. Протягом п’яти років роботи лендартистів фіксував на фотоплівку Вадим Ільков. Його фото — навмисне стримано-документальні, адже основним завданням було максимально точно, без втручання і власних інтерпретацій, донести ідеї лендартистів.

«Повернення» лендарту до галерей у цьому випадку супроводжується новим самостійним митецьким твором — аудіовізуальним об’єктом «за мотивами робіт» Петра Бевзи, Мирослава Вайди, Андрія Гуренка та інших авторів, створеного віджей-групою «КУБ» (www.cube.if.ua). Шумова музика, створена композитором Данилом Перцевим спеціально для цієї роботи, підкреслює контраст між урбаністичним й природнім середовищами. Відео- та аудіонавантаження, звичне для вуха й ока жителя сучасного великого міста, необхідне насамперед для того, щоб потім почути тишу й подивитися на фото лендарт-об’єктів як у своєрідні «вікна» в довкілля.
Переглядів: 655 | Додав: systems | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]