Головна » 2011 » Жовтень » 22 » Lytro - революційна фотокамера з постфокусуванням і футуристичним дизайном
22:27
Lytro - революційна фотокамера з постфокусуванням і футуристичним дизайном

Lytro - перша в світі фотокамера, що записує світлове поле. Камера унікальна тим, що в ній відсутнє фокусування, воно просто не потрібне. Від так вона змогла позбутися складних і масивних механізмів, що розміщуються на сучасних професійних і напів професійних фотокамерах. Через відсутність цих механізмів знімки робляться митєво.

У стандартних цифрових камерах промені світла, відбиті від об'єктів, потрапляють в об'єктив і потім на плоску світлочутливу матрицю, що складається з мільйонів пікселів. У результаті створюється двовимірне зображення з роздільною здатністю, рівним роздільній здатності матриці.

У камері Lytro інший принцип дії. Вона оперує не пікселями, а променями світла, записуючи колір, інтенсивність і напрямок променів у кожній точці простору. Завдяки цьому користувачеві не потрібно фокусуватися на об'єкті - точку фокусування можна вибрати на готовому зображенні довільно і змінювати її, розглядаючи різні ділянки зображення. Так виключається повністю помилка фокусування.


Засновник і виконавчий директор компанії Рен Нг побачивши гігантські установки Стенфордського університету, що складаються з десятків камер для запису світлових полів почав шукати способи їх зменшення. Від так у 2006 році у своїй кандидатській дисертації виклав спосіб зменшення систему до такої, що могла б поміститися на долоню. А коли було створено перший прототип камери він назвав її "камерою 3.0". "Камерою1.0 були плівкові апарати, камерою 2.0 - цифрові. Камерою 3.0 стала наша "фотокамера світлового поля", що відкриває нові можливості для ваших знімків" - зазначив Рен. (Читайте, Що являє собою ця технологія?)

На даний момент передача знімків, знятих на камерах Lytro, можлива тільки на комп'ютери Mac - за допомогою спеціального софту Lytro Desktop, що входить до комплекту поставки. Версія для Windows знаходиться в розробці, випустити її планується у 2012 році.

За допомогою Lytro Desktop зображення можна обробляти і викладати в інтернет - на Facebook або в Twitter. Для перегляду "живих" фотографій в інтернеті використовується власний плеєр Lytro. Знімки зроблені Lytro мають свій власний формат LFP. Цей формат зберігає всю інформацію про світлові поля і дозволяє за допомогою Lytro Desktop міняти фокус. Знімки також можна експортувати в JPEG, але тоді на них доведеться заздалегідь вибрати фокус. Ще передбачається що знімки можна буде переглядати на 3D телевізорах.

Розміри камери - 41 х 41 х 112 міліметри, а її вага 214 грамів. Вона оснащено об'єктивом з 8-кратним збільшенням з фіксованою діафрагмою f/2, яка впускає максимум світла на всьому діапазоні фокусних відстаней, і безпосередньо фірмовим сенсором, що містить тисячі вбудованих мікролінз і здатним записувати параметри 11 млн променів світла. Її сміливо можна вважати першою портативною камерою світлового поля.

Пристрій має всього дві кнопки: для включення живлення і зйомки. Для зміни фокусної відстані передбачений повзунок. З тильного боку розташований 1,46-дюймовий кольоровий сенсорний РК-екран, призначений для вибору точки фокусування, перегляду зображень та кадрування.


На даний момент приймаються попередні замовлення, а перші камери можна буде отримати вже з початку 2012 року в США. Будуть три варіанти кольорів. Сині і чорні пристрої будуть оснащені 8 Gb вбудованої пам'яті для зберігання приблизно 350 знімків. Червоні ж моделі матимуть 16 Gb власної пам'яті і зможуть зберігати порядку 750 унікальних знімків (однна світлина займає близько 22 МБ, що можна порівняти з деякими сучасними дзеркальними камерами). Ціна на пристрої з 8 Gb буде 399 доларів США, а на 16 гігабайтні - 499 відповідно.


За матеріалами: dni.ru, 24gadget.ru, tsn.ua


Переглядів: 845 | Додав: systems | Теги: промені світла, Lytro, світлове поле, фокусування, фотокамера, унікальна, камера, перша в світі, камера 3.0, Рен Нг | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
avatar
0
1
nkazum
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]